Rebirth

Hi and welcome to my new blog on geology and paleontology. You might recognize me from before when I operated the blog Antimonite, and then also Terra Incognita which partly was written in English. Nowdays Im a graduate student (masters level) at Lund university, focusing on bedrock geology and I hope Im a little better prepared to contribute to the geoblogosphere.

For this blog I will focus on what I know best, namely Swedish geology. I will share photos, thoughts and ideas from topics focusing on these things. Bare with me and my poor skills in English and dont be afraid to ask questions.

/Daniel

Advertisements
This entry was posted in Biomineral & organominerals, Excursions & travels, Geoarchaeology, Gotland, Landscapes & Geomorphology, Mineralogy, Paleontology, Petrology, Scania (Skåne), Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Rebirth

 1. Welcome back to the English geoblogosphere! Looking forward to reading all about Swedish geology!

 2. Daniel says:

  Thank you very much Callan! I will try.

 3. Ingela says:

  Hej!
  Jag hamnade i din blogg under min ganska förvirrade jakt efter begriplig och mycket specifik geologisk information. Kanske kan du hjälpa mig att veta var jag ska leta? För att göra en lång historia kort; jag skriver på en roman där ett arkeologiskt fynd innehållande dekorerade stenar (inte ädelstenar utan ganska “ordinära” stenar till utseendet) är centralt. Dessa stenar ska vara av någon sorts bergart som inte är naturlig på fyndplatsen (Gotska Sandön) utan har kommit dit på annat sätt. Stenarnas ursprung är snarare någonstans kring Medelhavet /Mellanöstern. Jag har försökt titta på geologiska kartor och läsa i texter om jordskorpans tillkomst, men eftersom jag är absolut okunnig när det gäller geologi har jag svårt att hitta svar på om det finns någon bergart som skulle kunna passa för mitt “behov”. Har du något förslag var jag ska leta vidare eller kanske själv några goda idéer? :o)

 4. Daniel says:

  (Mailar även dig samma svar)

  Hej Ingela

  Kul fråga! Det är faktiskt inte så lätt att svara på så det är inte så konstigt att du misslyckades.

  Det finns nämligen inga bergarter som är unika för en specifik geografisk plats i världen. Man kan utesluta vissa platser som källa, men man kan inte ringa in källan med vetenskaplig säkerhet (dvs jag kan med säkerhet säga att en viss bit granit som ligger i en monter i sthlm inte kommer från Danmark, men jag kan inte säga att den däremot måste komma från Sverige). En granit är en granit och det finns inget i den som säger att den är från Sverige, Finland, USA eller Egypten. Man kan bara utesluta de platser som inte har granit i princip. Så jäkligt är det rent strikt vetenskapligt.

  Dvs om du vill kunna säga: “Den här bergarten finns bara i landet X”, så kommer du påstå något som ingen geolog skulle hålla med dig om. Du kan däremot säga att en viss källa “verkar trolig”. Kom ihåg det oavsett vad du än väljer för bergart/mineral i slutändan.

  Men om vi är lite mindre vetenskapligt strikta för en stund då så att du får något förslag trots allt…. Jag vet att du skrev att du inte ville ha en ädelsten, men just sådana är ofta bättre att lokalisera, då de finns i stor rikedom på vissa platser och knappt alls på andra. Ta tex opaler, de har vi nästan inte alls här uppe. Vit marmor finns det tex gott om Italien, vi har ingen riktigt lika vit marmor här uppe. Glimmerskiffer är en annan sak som är väldigt vanligt kring medelhavet, men väldigt mycket mer ovanlig här uppe. Om du pratar om lite större stenar, där man kan se strukturer i skulle man kunna tänka sig ophioliter (ofiolit) (finns väldigt tydliga sådana på Cypern men knappt någon här uppe). En ofiolit är inte en sorts bergart, utan en sekvens av bergarter typiska för magmatism på havsbotten. Vilket vi inte har haft här uppe så mycket.

  Mitt förslag är ofioliter från Cypern. Troodosbergen är världsberömda för sina fina ofiolitsekvenser. Du skulle nog kunna säga att du har en ofiolit från Cypern och komma undan med det om du kan koppla det till något typiskt arkeologiskt också samtidigt (tecken på stenarna eller vad du hade tänkt dig). Det finns ju ofioliter på fler ställen, men i kombination med något urtypiskt för cyperns historia/förhistoria rent pictogrammässigt så blir det ju helt vattentätt. (Jag har ju läst en hel del arkeologi så jag är inte helt oäven där med…) 🙂

  Mer läsning geologin:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Troodos_Mountains#Geology_of_Troodos
  http://www.moa.gov.cy/moa/gsd/gsd.nsf/dmlTroodos_en/dmlTroodos_en?OpenDocument

  Unikt cypriotiskt språkisolat:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Eteocypriot
  http://en.wikipedia.org/wiki/Cypriot_syllabary

  Hoppas du får något ut av dessa ting och lycka till. Fråga på om det är något bara.

  Mvh Daniel på Sandbian

 5. Christopher says:

  Manny large departmental stores and small shops have avsiled these services by installing high quality devices likke Closed Circuit Television (CCTV), alarm
  systems and surveillance cameras in order to monitor the activities of their customers and
  other visitors. Round the clock is what makes these
  locksmiths in Miami special. You can look at the speciications and prices of the security devices you want
  to purchase when you search online.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s